آیین شهرها | آیین شهرها در محرم
آیین شهرهای مختلف برای عزاداری | برای عزاداری پرشور به کدوم شهر بریم؟
هر شهری تو ایام محرم مراسم های عزاداری مختص خودش رو داره برای همین قراره با هم از آیین شهرها رو تو ایام محرم بیشتر بدونیم.

پر بازدید
یکی از جذابیت های ایران اینه که با توجه به مناطق و فرهنگ ها آیین شهرها تو هر مناسبتی متفاوته. یکی از مناسبت هایی که آیین شهرها تو اون روزها خیلی زیاد و خاص میشن؛ محرمه. برای اینکه درباره آیین شهرها تو محرم بیشتر بدونید که اگر قصد سفر داشتین یکی رو انتخاب کنید؛ همراهمون باشید.
ایلام
«چایینه» یکی از رسوم زنان ایلامی در مراسم عزاداری محرم است. به بیان دیگر رسم چایینه یکی از متداولترین رسوم محرم ایلامیها است که زنان در آن نقش پررنگی دارند. علاوه بر چایینه، رسم «چمر» هم جزو عزاداریهای عمومی در ایلام است که معمولاً مردان این مراسم آیینی را انجام میدهند، البته میتوان زنان را هم در این مراسم دید. در چایینه ایلامی که اغلب توسط زنان سوقی (سوق از توابع شهرستان کهکیلویه و بویراحمد) اجرا میشود (البته این مدل در دهلران و خوزستان هم انجام میشود)، زنان به شکل حلقهای دور هم جمع میشوند. وقت اوج گرفتن اشعار مربوط به عزاداری، زنان وسط حلقه، به صورت دایرهوار و بلند شدن از روی زمین، به دور هم میچرخند و همزمان ضمن تکرار اشعار، سرها را به یکدیگر نزدیک کرده و با هر دو دست به پیشانی میزنند.
خرم آباد
این مراسم سمبلیک از روز هفتم محرم شروع میشود. مردان از صبح این روز به حمام میروند و پس از اصلاح سر و صورت، با لباسهای تمیز، عزاداری خود را آغاز میکنند.از سوی دیگر در حوضچههای اطراف تکیهها و محلهای عزاداری، گل درست میکنند. سپس گل را از سر تا پا به خود میمالند. بعضیها هم به طور کامل داخل حوضچه میشوند. بعد از اینکه سراپایشان گلی شد، عزاداری را با سینهزنی و نوحهخوانی پی میگیرند.زمانی که ایام عزاداری مصادف با ماههای سرد سال باشد، برای عزاداران آتش روشن میکنند و آنها در اطراف آتش حلقه میزنند. بنابراین از روز هفتم برخی از عزاداران در کوچهها میچرخند و با صدای بلند شعر میخوانند؛ مضمون اشعار آنها درخواست هیزم برای روشن کردن آتش است.مرکز اصلی برپایی گل مالی خرم آباد و سایر شهرهای استان لرستان است. البته دامنه برگزاری این آیین به شهرهای استانهای کرمانشاه و ایلام هم رسیده است. گلمالی نمادی از حزن است که در آداب و رسوم محرم در خرمآباد بازتاب پیدا کرده است.
اصفهان
مردم اصفهان در دسته پیشتازان امور مذهبی در کشور محسوب میشوند و از همین رو هر ساله سنتهای محرم را با شور و شکوه بیشتری به جا میآورند. بیشتر آداب و رسوم مردم اصفهان در محرم از قرنها پیش به جا مانده و هنوز در میان مردم رواج دارد.بسیاری از عزاداران در مراسم عزاداری امام حسین در اصفهان به سر و روی خود گل میمالند و با سینهزنی و زنجیرزنی ارادت خود را به امام حسین نشان میدهند. مراسم غبارروبی و نظافت مساجد نیز از آداب و رسوم عزاداری محرم در اصفهان است که معمولاً قبل از شروع محرم و به وسیله مردم انجام میشود.
تبریز
یکی دیگر از مراسم باشکوهی که در ایام عزاداری امام حسین(ع) در ایران برگزار میشود، مراسم «شاه حسین» تبریز است. این آیین که در لهجه محلی به آن «شاخسی» میگویند، از چند روز قبل از محرم شروع میشود و تا ظهر عاشورا ادامه پیدا میکند.در این مراسم عزاداران سیاهپوش کنار یکدیگر میایستند و با قرار دادن یک دستشان پشت کمر دیگری، زنجیرهای انسانی تشکیل میدهند. سپس با دست دیگر چوبی مخصوص را در مسیر سر تا پای خود حرکت میدهند. این حرکات همراه با نوای «شاه حسین» (شاخسی) و «وای حسین» (واخسی) عزاداران است. آیین شاه حسین، رفتاری نمادین است؛ گویا عزاداران در حال عزیمت به کربلا و قرار گرفتن در کنار یاران امام حسین(ع) هستند.در سالهای اخیر، استفاده از سنج، طبل و سایر ادوات موسیقی مذهبی نیز در این مراسم رواج پیدا کرده است. با این حال به نظر میرسد همان شکل سنتی آداب و رسوم محرم در تبریز که با صدای عزاداران هدایت میشد، دلنشینتر باشد.
یزد
نخلگردانی از مهمترین و معروفترین آداب و رسوم محرم در روزهای تاسوعا و عاشورا در شهرهای مختلف است. و در بین تمام شهرها، نخل گردانی یزد شهرت بیشتری دارد. نخل یک سازه چوبی بسیار بزرگ است که اطراف آن را با آیینه میپوشانند و با شالها و پارچههای رنگی تزئین میکنند. نخلگردانی آیینی نمادین است که عموما در ظهر یا غروب عاشورا برگزار میشود. حملکنندگان نخل گویا، پیکر امام حسین(ع) را پس از ظهر عاشورا بر دوش گرفتهاند تا آن را به خاک بسپارند. اما تمام مراسم عزاداری در یزد به نخلگردانی محدود نمیشود. سوگواری و عزاداری در حسینیههای معروف این شهر همراه با نوحهخوانی و سینهزنی بخشی از این مراسم است. از دیگر آیینهای روزهای محرم در یزد میتوان به تعزیهخوانی، جغجغهزنی، کتل بستن و دسته سقا اشاره کرد.
برای محرم این مدل لباس ها مناسبه!
زنجان
چند سالی است که عزاداری مردم زنجان بیشتر به چشم آمده است. آن قدر عزاداری در این شهر باشکوه و معنوی است که از زنجان با عنوان پایتخت «شور حسینی» یاد میشود. آداب و رسوم محرم در زنجان از اول این ماه و در حسینه اعظم و زینبیه اعظم برپا میشود. هر شب تعداد زیادی از اهالی شهر به این حسینیهها میروند و به سوگواری میپردازند.اما اوج مراسم زنجانیها از شب نهم محرم (تاسوعا) آغاز میشود. اگرچه گفته میشود محل برگزاری مراسم حسینه و زینبیه اعظم است، اما این دو مکان تنها محل شروع مراسم هستند. کمی که میگذرد موج جمعیت عزاداران تمام میادین و خیابانهای اصلی اطراف را دربرمیگیرد.مداحان و روضهخوانان با لهجه ترکی و نوایی سوزان روضه میخوانند؛ مردم نیز بخش عمدهای از این روضهها را با آنها همنوایی میکنند و به سینه میزنند. شور و حال این مراسم هر بینندهای را تحت تاثیر قرار میدهد شاید به همین دلیل است که هر سال اقشار مختلف مردم از شهرهای مختلف به زنجان میروند.
بسیار عالی بهترین مداحایرانی