محصولات تراریخته | معرفی محصولات تراریخته
اگه جونتون رو دوست دارید محصولات تراریخته نخورید | چه محصولاتی تراریخته هستند؟
اخیرا واژه تراریخته در قلمرو مواد غذایی و گیاهان ظهور یافته و برای بسیاری از مردم ناشناخته هستند. در ادامه در مورد مزایا و معایب محصولات تراریخته کامل توضیح خواهیم داد.

پر بازدید
- خاطره انگیزترین آهنگ های محسن چاوشی رو از اینجا دانلود کنین
- + عصر پاییز رو با یک کیک نارنگی خوشمزه و ساده دلچسب تر کن + فیلم آموزش
- + جدیدترین قیمت گوشی از برندهای مختلف در بازار ایران | قیمت گوشی در 2 مهر 1402
- + کدوم یکی از این آقایون تنها زندگی میکنه؟! | تست هوش + پاسخ
- + امیرعلی نبویان چرا در بازی پدرخوانده به فرزاد فرخ توهین کرد؟ + فیلم
اصلاح ژنتیکی در ساختار موجودات زنده مانند حیوانات، گیاهان و حتی مواد غذایی باعث به وجود آمدت محصولات تراریخته می شود. عمده محصولات تراریخته که هنوز برای بسیاری از مردم ناشناخته هستند، در برابر علف کش و حشره کش مقاوم هستند. در ادامه مزایا و معایب محصولات تراریخته را برای شما بیان کرده ایم.
تراریخته چیست ؟
موجودات زنده تغییر ژنتیک یافته به موجوداتی گفته میشود که از طریق روش های مهندسی بیوتکنولوژی و مهندسی ژنتیک تغییری در ساختار ژنتیکی آنها ایجاد میشود ، غذاهای تولید شده ، حاوی یا حاصل از موجودات تغییر ژنتیک یافته را غذاهای تغییر ژنتیک یافته یا تراریخته (GMO) می نامند.
چه ساعتی صبحانه بخوریم بهتر است؟
چه مواد غذایی تراریخته میباشد؟
سویا ، ذرت ، پنبه دانه و کلزا که برای افزایش مقاومت در برابر آفت کش ها، حشرات و دیگر آفات محصولات کشاورزی اصلاح شده اند برخی از محصولات تراریخته ای هستند که ما آنها را به خوبی می شناسیم. سایر محصولات زراعی که بهصورت تجاری یا آزمایشی در مزارع پرورش داده میشوند، از این دستهها هستند:
- سیبزمینی شیرین که برابر ویروسهای مخرب محصولات در آفریقا، مقاوم شده است.
- برنجهایی که میزان ویتامین و آهن در آنها افزایش داده شده تا مشکل سوء تغذیه مزمن در کشورهای آسیایی را برطرف کند یا به محصول قدرت بدهد تا در برابر هوای شرجی، دوام بیاورد.
- موزهایی که بدن انسان را در برابر بیماری و آلودگیهایی همچون هپاتیت B مقاوم میکند.
- ماهیهایی که رشد سریعتری دارند.
- درختان میوه و آجیل که در مدت زمان کوتاهتری محصول میدهند. همچنین گیاهانی که از آنها میتوان برای تولید نوع خاصی از پلاستیک استفاده کرد.
غذاهای حاصل از محصولات تراریخته
موارد کمی وجود دارد که محصولات تراریخته بهعنوان غذای مستقیم مصرف شود، در اغلب موارد، آنها برای اینکه به مواد غذایی تبدیل شوند باید مورد پردازش قرار بگیرند.
-
میوه و سبزیجات تراریخته
اثر این فنآوری روی میوه پاپایا، مقاومت آن در برابر ویروس لکههای حلقهای است که در نهایت بهرهبری این میوه را بالا میبرد. این دستکاری ژنتیکی رو موارد بسیار دیگری اثرات مثبت گذاشته، برای مثال به کدو و بادمجانها کمک کرده تا خوراک حشرات نشوند.
-
روغنهای گیاهی
روغنهای گیاهی که از دانههای کلزا گرفته میشوند از دسته همین مواد تراریخته هستند که تکنولوژی به بهبود و بهرهوری آنها کمک زیادی کرده. البته این دانهها صرفا برای خورد و خوراک انسانی پردازش نمیشوند، چراکه بخشی از آن غذای دامی است و همچنین در صنایعی مانند تولید لوازم آرایش مورد استفاده قرار میگیرد.
-
قند و شکر
چغندر قندی که طی این فرایند پرورش مییابد مقاوم به گلیفوسیت دارد و بدون هیچ تغییر در DNA تولید میشود.
-
ذرت تراریخته
ذرتهای تراریخته در برابر سمی بودن و حشرهکشها مقاومند و تفاوت معنی داری در محتوای چربی و کربوهیدرات در مقایسه با ذرت غیر GM دارند.
اهداف تولید مواد غذایی تراریخته چیست ؟
تولید این محصولات مزایایی هم برای گروه تولید کننده و هم گروه مصرفکننده دارد که می تواند شامل موارد زیر است؛
- افزایش مقاومت موجود تراریخته (گیاه )به برخی از آفت ها یا بیماری ها.
- افزایش تحمل کم آبی، شوری و آب و هوای نامناسب برای کشت آن گیاه.
- بهبود کیفیت.
- افزایش بازارپسندی .
- افزایش تولید و عملکرد گیاه .
- افزایش بهره وری در کشاورزی .
- افزایش سطح سلامت جامعه از طریق کاهش مصرف انواع کودها و سموم کشاورزی .
مزایا و معایب محصولات تراریخته
یکی از عوارض استفاده از محصولات تراریخته این است که میتواند موجب افزایش سلولهای سرطانی شود و سلامتی افراد مصرف کننده را به خطر بیاندازد. در برخی از تحقیقات مشاهده شده است که وقتی حیوانات آزمایشگاهی بیش از سه ماه با این محصولات تغذیه میشوند، سلولهای توموری در بافتهای این جانوران ایجاد میشود.
تحقیقات انسانی چندانی در این زمینه انجام نگرفته است اما در یک مطالعه انسانی مشاهده شد که تغییراتی در باکتریهای درون بدن افراد تحت آزمایش روی داده است. در یک مطالعه در مورد زنان باردار نیز محققان دریافتند که سم "بیتی" که در محصولات تراریخته وجود دارد، در صورت مصرف توسط مادر از طریق بند ناف به جنین منتقل میشود.
محصولات تراریخته چیست و چه عوارضی دارد ؟
غذاها و محصولات تراریخته در کنترل بیماریهای خاص مفید هستند. با اصلاح سیستم DNA این غذاها، زمینه ایجاد آلرژی با موفقیت از بین میرود. این مواد غذایی سریعتر از غذاهایی که به طور سنتی رشد میکنند، پرورش مییابند. احتمالا به همین دلیل افزایش بهرهوری، غذای بیشتری را در اختیار مردم قرار میدهد.
علاوه بر این، این محصولات ترا ریخته در جاهایی که خشکسالی مکرر دارند، یا جایی که خاک برای کشاورزی بیکیفیت است، یک مزیت است. در بعضی مواقع، محصولات غذایی با مهندسی ژنتیک نیز در مکانهایی که شرایط نامساعد آب و هوایی نیز دارند میتوان کشت. یک محصول معمولی فقط در یک فصل خاص یا تحت شرایط جوی مناسب ممکن است رشد کند.
اگرچه دانه برای چنین غذاهایی بسیار گران است، اما به دلیل مقاومت طبیعی در برابر آفات و حشرات، هزینه تولید آنها کمتر از محصولات زراعی سنتی است. این امر ضرورت قرار گرفتن در معرض محصولات تراریخته را در برابر سموم دفع آفات و حشره کشها کاهش میدهد و باعث می شود این مواد غذایی عاری از مواد شیمیایی و محیط زیست نیز باشند.
گزارش شده است که غذاهای مهندسی شده یا همان محصولات تراریخته از نظر مواد مغذی سرشار هستند و حاوی مواد معدنی و ویتامین های بیشتری نسبت به غذاهای موجود در غذاهای سنتی هستند. به غیر از این، این غذاها معروف به طعم بهتر هستند. یکی دیگر از دلایل افرادی که قصد انتخاب غذاهای مهندسی شده را دارند، این است که عمر مفید آنها افزایش یافته و از این رو ترس کمتری از خوردن سریع غذاها وجود دارد .
قبل از ورزش کردن بهتره چی بخوریم؟
آیا مصرف مواد غذایی تراریخته توصیه میشود ؟
موضوع اصلی مصرف مواد غذایی تراریخته در خصوص شیوه به کار گیری بیوتکنولوژی های کشاورزی است و موضوع دیگر در مورد مزایا و مشکلات احتمالی مصرف این محصولات و هم چنین درصد محصولات تراریخته است. مهم ترین هدف چه در گذشته و امروز اصلاح ژنتیک و نقش مثبت آن در عملکرد تولید مواد غذایی است که میتواند در امنیت مواد غذایی و توسعه پایدار در کشورهای در حال پیشرفت نقش داشته باشد.
لازم به ذکر است که تاکنون اثرات زیانآوری از مصرف محصولات GMO از نقطه نظر علمی به اثبات نرسیده است اما میتواند موجب نگرانی هایی در مورد آثار احتمالی منفی مصرف این محصولات بر محیط زیست و بهداشت انسان باشد.
از کجا بدانیم مواد غذایی مصرفی تراریخته است یا خیر؟
برای این هدف باید به قسمت معرفی ترکیبات درج شده بر روی بسته بندی و یا لگوی تراریخته (دایره سفید رنگ که کلمه تراریخته در آن قید شده است) که از سال 97 درج آن بر روی بسته بندی کلیه ی مواد غذایی تراریخته از سوی سازمان غذا و دارو الزامی شده است دقت شود.
ارسال نظر