تقویت هوش هیجانی | نقش هوش هیجانی در زندگی
هوش هیجانی چیست؟ | راه های تقویت هوش هیجانی کدامند؟
داشتن هوش هیجانی قوی یکی از هدیه هاییست که باعث میشود به معنای واقعی کلمه زندگی اجتماعی ما از این رو به آن رو شود. خبر خوش این است که این هدیه میتواند اکتسابی هم باشد و برای تقویت آن تنها چیزی که لازم دارید مطالعهی این مقاله است.

پر بازدید
بر خلاف باور همه هوش هیجانی یعنی EQ مهم تر از IQ است. اما هوش هیجانی چیست و چه چیز باعث میشود که حتی از IQ که مدت زمان طولانی مردم فکر میکردند بهترین و مهم ترین ویژگی هر فرد هوش بالای اوست، مهم تر باشد؟ ما در این مقاله سعی داریم به بررسی کلی هوش هیجانی و همچنین راه های تقویت آن بپردازیم.
اصطلاح هوش هیجانی را برای اولین بار دو دانشمند از دانشگاه ییل به نام جان دیمایر (John D. Mayer) و پیتر سالووی (Peter Salovey) به کار بردند. این دو هوش هیجانی را به عنوان یک توانایی تعریف کردند که به واسطهی آن درک میکنیم هر انسانی شخصیت، نیازها، خواستهها و روشهای متفاوتی برای بروز احساساتش دارد. از نظر آنها برای اینکه در مسیر این قلمرو احساسی موفقیتآمیز عمل کنیم به خودآگاهی و درک نیاز داریم.
هوش هیجانی به ما کمک میکند توانایی و مهارتهایی را به دست بیاوریم که به واسطهی آن دیگران را بهتر درک کنیم، موفقیتی را که میخواهیم نصیب خود کنیم و احساساتمان را در دست خود بگیریم.
هوش هیجانی چیست؟
بهصورت خلاصه هوش هیجانی یعنی توانایی تشخیص و مدیریت احساسات خود و واکنش نشان دادن به احساسات دیگران. هوش هیجانی یعنی درک کنید که احساسات چگونه به افکار و اعمال شما شکل میدهند، تا بتوانید رفتار خود را بهتر کنترل کنید. اگر آگاهی احساسی بیشتری داشته باشید، میتوانید به درک عمیقتری از اینکه چه کسی هستید، دست پیدا کنید. این مسئله به شما کمک میکند تا بهتر با دیگران ارتباط برقرار کنید و روابط قویتری ایجاد کنید. بهصورت خلاصه میتوان گفت که با درک بهتر ابعاد هوش هیجانی، میتوانید ارتباط بهتری با جامعه و اطرافیان برقرار کنید. زمینههایی مانند خودآگاهی، مدیریت خود، انگیزه دادن، درک متقابل، مهارتهای اجتماعی و همدردی، هرکدام به نحوی به تقویت ابعاد هوش هیجانی کمک میکنند.
معرفی راهکارهای پیشرفته برای تقویت هوش هیجانی
در این قسمت برخی از راهکارهای پیشرفته برای افزایش هوش هیجانی ارائه شده که ممکن است هرکدام در یکی از زمینههای تقویت هوش هیجانی قرار بگیرند:
1. تمرین مشاهده احساسات خود
ما اغلب سبک زندگی شلوغ و گیجکنندهای داریم که بهراحتی میتواند سبب گم شدن احساساتمان شود. برای ارتباط مجدد با احساسات خود، باید چند مقطع خاص در طول روز را مشخص کنیم؛ زمان مشخص شده که رسید، چند نفس عمیق بکشید و توجه کنید که چه احساسی دارید. به این توجه کنید که آن احساس، بهعنوان یک حس فیزیکی در کدام قسمت بدن شما نمایان میشود و چه حسی دارد. هر چه بیشتر تمرین کنید، بیشتر روی آن تسلط پیدا میکنید.
افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند میتوانند برای احساسات خود برنامهریزی کنند. آنها مدت زمان مشخصی را در طول روز به احساسات خود اختصاص میدهند. اگر میخواهید آگاهی احساسی خود را افزایش دهید، بیشتر با افرادی که هوش هیجانی بالاتری دارند ارتباط برقرار کنید؛ زیرا این افراد به شما کمک میکنند بدن و ذهن خود را به درستی مدیریت کنید. انسانها به صورت ذاتی و بدون اینکه خود متوجه باشند، سعی میکنند شبیه افرادی باشند که بیشتر با آنها معاشرت دارند.
2. به رفتار خود توجه کنید
هنگامی که مشغول تمرین آگاه شدن نسبت به احساسات خود هستید، برای توجه به رفتارهای خود، زمان بگذارید. رفتاری که زمان تجربه کردن احساساتی خاص از خود بروز میدهید را مشاهده کنید و ببینید که روی زندگی روزمره شما چه تاثیری دارد. مدیریت احساسات، زمانی که به آنها واکنش نشان میدهید راحتتر است.
افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند در لحظه متوجه احساسات خود میشوند و میدانند با چه شخصی آن را در میان بگذارند. آگاهی داشتن از مسائل میتواند بر واکنشهای شما تاثیر گذارد و نتایج آن را تحت تاثیر قرار دهد.
3. زیر سوال بردن نظرات خود
ایده و نظرات خود را از تمام زوایا بررسی کنید. نظرات شما مرتب بهوسیله افراد دیگری با دیدگاههای مشابه، تقویت و از نو بیان میشوند؛ یا توسط افرادی با دیدگاه متفاوت، نقد میشوند. بهقدر کافی زمان بگذارید تا تمام جوانب داستان را بررسی کنید و دیدگاه خود را به چالش بکشید؛ حتی درصورتیکه احساس میکنید کاملا درست است. این کار باعث میشود دیگران را بهتر درک کنید و بیشتر پذیرای ایدههای نو باشید.
4. با دیگران همدردی کنید
یکی از سریعترین روشهای همدردی این است که به تجربه شخص گوش دهید و با بیان تجربه مشابه خود به او متصل شوید. از در میان گذاشتن خود نترسید، چراکه ممکن است منجر به آغاز یک دوستی بزرگ و طولانی شود.
5. برای جشن گرفتن نکات مثبت، زمان بگذارید
یکی از روشهای کلیدی افزایش هوش هیجانی جشن گرفتن و واکنش نشان دادن به لحظات مثبت زندگی است. افرادی که احساسات مثبت را تجربه میکنند، در کل انعطافپذیرتر هستند و احتمال اینکه روابط کاملی داشته باشند بیشتر است. همچنین این موضوع به آنها کمک میکند که از شرایط سخت عبور کنند.
6. یاد بگیرید که به طور عینی به خودتان نگاه کنید
شناخت کامل خود دشوار است و تقریباً غیرممکن است؛ اما برای این کار، نظرات کسانی که شما را میشناسند بپرسید. از آنها بپرسید که نقاط قوت و ضعف شما کجاست، آنچه میگویند بنویسید و مقایسه کنید.
7. یک دفتر خاطرات داشته باشید
یک راه عالی برای شناخت دقیق از خود، داشتن یک دفتر خاطرات است. با نوشتن آنچه در پایان هر روز برای شما اتفاق افتاد، چه احساسی در شما ایجاد کرد و چگونه با آن برخورد کردید، شروع کنید.
8. درک کنید که چه چیزی به شما انگیزه می دهد
هرکسی وقتی کاری را شروع میکند انگیزه اصلی دارد. مشکل این است که این نیروی محرک را در هنگام بروز مصیبت در ذهن داشته باشید. اغلب افراد یک کاری را شروع میکنند اما به دلیل از دست دادن انگیزه خود در انجام آن موفق نمیشوند. برای درک اینکه چه چیزی به شما انگیزه میدهد وقت بگذارید.
9. خونسرد باشید
گاهی اوقات طغیانهای عاطفی به این دلیل اتفاق میافتد که ما برای پردازش احساسات خود وقت نمیگذاریم. به خود استراحت دهید و تلاشی آگاهانه برای مدیتیشن، یوگا یا مطالعه انجام دهید.
10. محرک های عاطفی خود را بشناسید
افراد خودآگاه قادرند عواطف خود را به هنگام بروز مشکلات تشخیص دهند. مهم است که با احساسات خود انعطافپذیر باشید و آنها را با شرایط خود وفق دهید.
12. احساس خود را پیش بینی کنید
در مورد موقعیتی که در آن قرار دارید فکر کنید و احساس خود را پیشبینی کنید. پیشنهاد می شود بیزینس کوچینگ را دنبال کنید.
13. یک برنامه را حفظ کنید و به آن پایبند باشید!
اگر میخواهید کارها را به طور مؤثر انجام دهید، سعی کنید یک برنامه یا هدف مشخص تعیین کنید و به آن کاملاً پایبند باشید.
14. خوب غذا بخورید
این کار آسان به نظر میرسد، اما در واقع، آنچه میخورید و مینوشید میتواند تأثیر زیادی بر وضعیت عاطفی شما داشته باشد، بنابراین تمام تلاش خود را برای حفظ یک رژیم غذایی متعادل انجام دهید.
15. علاقهمند باشید
یک عامل کلیدی در مدیریت خود و احساساتتان این است که آگاهانه وقت خود را صرف علاقهمندی به موضوع، چه کاری یا شخصی کنید.
16. انتظار نداشته باشید مردم سریع به شما اعتماد کنند
سعی کنید به این نکته توجه داشته باشید که مردم فقط انسان هستند و اشتباه خواهند کرد. با ارائه اعتماد خود، از مردم دعوت کنید که به شما اعتماد داشته باشند. پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره تعریف هدف را بخوانید.
17. سعی کنید خود را به چالش بکشید
بزرگترین مانع برای دستیابی به پتانسیل کامل خود این است که خود را به اندازه کافی به چالش نکشید. اگر بخواهید منطقه راحتی خود را ترک کنید، ممکن است اتفاقات بزرگی برای شما بیفتد، پس تا جایی که میتوانید این کار را انجام دهید.
18. اگر نیاز به کمک دارید، حتماً این کار را انجام دهید
از درخواست کمک در صورت نیاز نترسید و بالعکس. اگر دیگران به کمک نیاز دارند، حتماً به آنها کمک کنید. دیدن موفقیت دیگران به انگیزه دادن به خودتان کمک میکند.
19. شنونده خوبی باشید
قبل از اینکه بتوانید با کسی همدلی کنید، ابتدا باید به خوبی حرفای او را گوش کنید. بدون وقفه، پیشداوریها، شک و تردید سعی کنید به خوبی و کامل حرفهای طرف مقابل را بشنوید.
20. سعی کنید در دسترس باشید
ارسال نظر